موضوع مالکیت فکری بحث نوینی نیست. بلکه با پیدایش انسان، مالکیت فکری نیز بوجود آمده است. چرا که فکر، قدرت لاینفکی بوده که انسان هیچ وقت ازآن جدا نبوده وهمیشه به منظور رفع نیازهای خود از آن بهره میگرفته است. بهرحال امروزه با توجه به گسترش ارتباطات در سطوح ملی، منطقهای و بین المللی بویژه از طریق شبکه جهانی اینترنت و قابلیت دسترسی سریع و آسان به تمامی اطلاعات و امکان سوء استفاده برخی افراد از آثار و دستاوردهای دیگران، بر اهمیت حفظ این نوع مالکیت و اعتبار آن افزوده شده است.
با وجود اینکه ارائه یک تعریف دقیق از مالکیت فکری چندان هم ساده نیست بسیاری از مردم تا حدودی با این عبارت و مفهوم آن آشنا هستند، در هنگام خرید یک کتاب و یا هنگام خرید یک دستگاه الکترونیکی این نکته مورد پذیرش قرار گرفته است که نویسنده کتاب یا مخترع دستگاه، مالک اولیه و اصلی ایده و فکر خود هستند. مالکیتی که بر یک شی نیست بلکه در واقع بر فکر و ایدهای است که منجر به نوآوری در صنعت یا نگارش یک کتاب و یا رونق یک نام تجاری شده است. همین مالکیت باعث میشود به راحتی نتوان یک کتاب را کپی کرد یا محصولاتی با نشان تجاری تقلبی به بازار عرضه نمود
پس میشه گفت حقوق مالکیت فکری مجموعهای از قوانین ومقرراتی است که از اثرات ناشی از فکر، خلاقیت و ابتکار بشر حمایت کرده و در این راستا یک سری حقوق مادی محدود به زمان و حقوق معنوی دائمی به پدید آورنده آن اعطاء مینماید.
در اسناد بین المللی، تنها تعریفی که از حقوق مالکیت فکری در دست میباشد، در ماده دوم کنوانسیون تاسیس سازمان جهانی مالکیت فکری است که این حقوق را صرفا این چنین نام میبرد:
فعالیتهای ادبی، هنری و علمی، اجرای برنامههای هنری هنرمندان، اختراعات در تمام زمینههای ناشی از تلاش انسانی، اکتشافات علمی، طرحهای صنعتی، علایم تجاری و حمایت در برابر رقابت غیرمنصفانه.
برای درک بهتر اهمیت این موضوع اشاره میکنم به اینکه در ماده ۲۷ اعلامیهٔ جهانی حقوق بشر، حق برخورداری از منافع معنوی و مادی ناشی از هرگونه محصول فعالیت علمی، ادبی یا هنری را در کنار حقوق بشری نظیر حق حیات، حق آزادی بیان و اندیشه به رسمیت میشناسد. همین موضوع در پی بردن به اهمیت و جایگاه مقولهٔ حقوق مالکیت فکری کفایت میکند چرا که یکی از حقوق اساسی انسان محسوب شده است.
محصول هوش انسانی، در مقایسه با سایر کالاها و محصولات دارای سه خصیـصه ویژهای اسـت:
• نتیجه مستقیم کار فکری انسان است.
• در اثر مصرف از بین نمیرود.
• بـه راحتـی عرضـه شـده و قابلیت تکثیر دارد.
بنابراین مالکیت فکری، از جمله مقولههایی است که به جهت اهمیت آن باید حفاظت شود، همانگونه که نیروی انتظامی امنیت را در شهر حاکم میسازد، حقوق مالکیت فکری هم باید رعایت شود تا امنیت را از مرحله ایده و فکر تا اجرا محافظت کند.
اموری از قبیل امور فرهنگی و هنری و حق مولفین و ناشرین و صاحبین علامت های تجاری یا به اصلاح عام جامعه برند و طرح و های صنعتی و اختراعات و اکتشافات مواردی هستند که میتوانند با گستردگی بالا مشمول حمایت قانونی و مالکیت معنوی بشوند.
برند یا علامت تجاری نامی است که برای معرفی، استفاده و مشخص کردن یک محصول و یا خدمات استفاده می شود. به عبارت دیگر علامت تجاری اسم، اصطلاح، نشانه، طرح و یا ترکیبی است که به خریداران و مصرف کنندگان کمک می کند، به درستی اقدام به انتخاب و خرید کنند. نام تجاری و علامت تجاری برای معرفی و تشخیص انواع کالاها یا حتی خدمات به استفاده می شوند.
مزایای ثبت برند
قانونی شدن
اولین مزیت و شاید مهمترین ویژگی که برند برای شما دارد، این است که با ثبت برند، در مقابل قانون شناخته میشوید. منظور از شناخته شدن این است که وقتی شما برند خود را به ثبت برسانید، می توانید از افرادی که از برند شما استفاده می کنند، شکایت کنید و آن ها مجبور به عوض کردن اسم و پرداخت غرامت به شما هستند.
با ثبت قانونی برند دیگر شرکت ها و یا تجارت ها دست به تقلید و سوء استفاده از علامت تجاری شما نمی زنند و با خیال راحت می توانید به تجارت بپردازید.
ایجاد تمایز
ثبت برند علاوه بر شما برای مشتریان شما نیز می تواند بسیار سودمند باشد. آن ها می توانند به راحتی محصول و یا خدمات شما را پیدا و از آن استفاده کنند.
همچنین این امر باعث می شود شما هر چه بیشتر به نیاز های مشتری ها دست پیدا کنید و بدانید که بر چه اساسی به سراغ برند شما می آیند و یا چه دلیلی باعث می شود رقیب شما را انتخاب کنند. با افزایش کیفیت و تطبیق آن با خواست مخاطب می توانید سهم بیشتری در بازار پیدا کنید.
بازاریابی
امروزه بازاریابی به یکی از رکن های اساسی هر تجارتی تبدیل شده است. اساس کار بازاریابان شناساندن و به شهرت رساندن محصولات یا خدمات است که اصولا این امر بدون برند و لوگو شدنی نیست.
البته برای بازاریابی و به شهرت رساندن یک تجارت، تنها ثبت علامت تجاری کافی نیست بلکه بایدها و نبایدهایی در انتخاب برند مناسب وجود دارد که در صفحه انتخاب نام برند مفصل در مورد آن صحبت کرده ایم.
نمایندگی
حق امتیاز یکی دیگر از مواردی است که مشوقی برای ثبت برند به شمار می رود. زمانی که شما برند خود را به ثبت می رسانید، اجازه استفاده برای اشخاص ثالث نیز مهیا می شود. به همین دلیل شما میتوانید حق امتیاز علامت تجاری خود را به افراد و یا شرکت های دیگر واگذار کنید تا هم به شهرت و اعتبار شما کمک کند و هم یک منبع درآمد مستقلی بدون هزینه ای برای شما باشد.
ایجاد دارائی
اگر برندی که انتخاب کرده اید بتواند در بازار ارزش و شهرت پیدا کند، خود برند به تنهایی می تواند یک دارائی ارزشمند به شمار رود. به این منظور که در آینده می توانید برند خود را به فروش برسانید و یا افرادی به نشانه اعتبار از نام آن در تجارت خود استفاده کنند تا برند خودشان شناخته تر شود و می تواند درآمدی مناسب برای شما ایجاد کند.
ایجاد باشگاه مشتریان متعهد به برند و همچنین پیدا شدن هویت سازمانی برای افراد همکار و پرسنل مجموعه شما که خودشون رو وفادار به مجموعه شما میدونند و بخشی از هویت شغلیشون با برند شما معرفی میشه
اگرچه افراد میتوانند خودشون هم برای ثبت علامت های تجاری و یا طرح حای صنعتی و اختراعاتشون اقدام بکنند اما امور ثبتی یک امر تخصصی و نیازمند بررسی و هدایت و مشاوره توسط کارشناسان و فعالان مجرب حوزه ثبتی و حقوقی است هست .بهتره از مشاوره این اشخاص بهره ببرند تا مسیر ثبتشون تسریع و تسهیل بشه.
در حوزه کشور عزیزمون ایران اداره مالکیت معنوی مرجع ثبت علامت های تجاری است.
و در حوزه بین الملل هم ایران از سال ۸۲ به سیستم مادرید ملحق شده است. بنابراین فرد متقاضی با ثبت برند ابتدا در کشور مبدا می تواند علامت تجاری خود را در سیستم مادرید به ثبت برساند.
با ثبت علامت بمدت ۱۰ سال که البته قابل تمدید هم هست کلمه مورد حمایت قانونگذار قرار میگیره و
امکان طرح دعوی حقوقی(در زمانی که ثبت کلمه معارض مورد اعتراض شخص باشه و درخواست ابطال علامت مشابه رو داشته باشه و همچنین طرح دعوی کیفری جهت توقف تولید و پلمپ واحد بازرگانی خاطی وجود دارد.
تنها با یک تماس می توانید از مشاوره متخصصین ثبتی ما به صورت رایگان و غیرحضوری بهره مند شوید.